Евтини екскурзии и промоционални оферти до манастирите в Метеора Гърция.

Метеора (Meteora) е вторият по големина и важност комплекс от православните манастири в Гърция след Света Гора.

Метеора и манастирите в Гърция

Метеора е разположен в Тесалийската равнина на 70 километра западно от Лариса, в община Каламбака (Καλαμπάκα) - Централна Гърция.

Метеора се състои от седем манастири, които са построени на върховете на труднодостъпни остри скали, приличащи на игли. Те се извисяват в небето на 400 метра височина и са включени в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Предполага се, тези скални стълбове на Метеора са се образували преди около 60 милиона години в следствие на серия от движения на земна маса и непрекъснато под действието на атмосферни влияния като екстремни температури, вятър и вода.

Повечето манастири на Метеора все едно са кацнали на високи скали и са достъпни само чрез специални стъпала вдълбани в скалните образувания, подвижни стълби и въжени мостове.

От седемте световно известни манастира на Метеора, достъпни за посетители са само шест от тях:

1. Големият Метеор или "Свето Преображение Господне" - най-големият, който служи като основен музей, основан през 1340 г. от Свети Атанасий Метеорски;
2. Манастирът "Св. Варлаам" (1541 г.);
3. Манастирът "Св. Русану" - декориран през 1560;
4. Манастирът "Св. Николай Анапауса" (1527);
5. Манастирът "Св. Стефан" (1545);
6. Манастирът "Света Троица" (1362).

Тези шест манастири на Метеора са сред най-посещаваните туристически атракции в Гърция и затова и повечето туристически фирми се състезават да пуснат по-добри и евтини оферти за екскурзии за Нова година и Коледа, Великден, Майски празници до манастирите. Всеки манастир на Метеора има специфично работно време през всеки сезон. Освен това е забранено да се влиза с къси панталони за мъже, жените трябва да са с дълги поли и покрити рамене. В района на Каламбака има множество евтини хотели и места за хапване.

Популярни публикации от този блог

Полезна информация за манастирите на Метеора и Каламбака